dimecres, 3 de desembre del 2008

Coca-Cola

Hola a tots!!
L'altre dia a la sessió de NTAE vam aprendre a llegir/interpretar un anunci de la Coca-Cola. La veritat és que a la meva escola no havíem analitzat mai un spot publicitari, en canvi, sí que havíem fet un debat sobre una pel·lícula a la classe. Em va agradar molt aquesta experiència ja que molts anuncis amaguen coses que no veiem perquè duren pocs segons i ens quedem bàsicament amb allò superficial i no analitzem a fons. Per això, crec que aquest exercici va molt bé per adonar-nos d'allò que amagen i nosaltres com a mestres podem ajudar als nens i nenes a tenir sentit crític i a reflexionar sobre els valors que transmeten els anuncis i la manera que tenim per entendrel's i per adonar-nos que no tot el que diuen és veritat. Així podrem millorar la nostra societat.
Si us fixeu aquest anunci en el fons està tractant un tema de la societat actual: el paper de la dona. Podem dir que hi ha un reconeixement?, o una submissió?.
Això us ho deixo perquè penseu, tenint en compte la primera lectura de l'anunci que consisteix en entendre'l i després fer una segona lectura aprofundint en ell.
Res més, espero que us agradi i que qualsevol cosa que vulgueu em comenteu.

divendres, 28 de novembre del 2008

EL VIDEO

Hola a tots!
Aqui podeu veure el nostre video titulat "El valor de l'amistat". Ha estat realitzat per: Anna Murall, Marta Hurtado i Carla Julià (actores), Jordina Trilla (guionista), Adriana Miralles (càmera) i Carla Ruaix (edició i direcció).
Espero que us agradi.

dijous, 20 de novembre del 2008

CMAP TOOLS: l'ordinador com a eina

Hola a tots!
Entre avui i la setmana passada a l'aula de NTAE hem après a utilitzar una nova eina que ens permet organitzar conceptes mentalment i que ens pot ser molt útil alhora d'estudiar:Cmap tools. És un programa que realitza mapes conceptuals i que té l'avantage que quan vols moure d'un lloc a un altre un concepte també es mou la fletxa que l'enllaça. Així, no has d'estar pendent de canviar dues coses alhora (la fletxa i el concepte) i no se't desplaça d'un lloc a un altre.
En el cas de les metàfores que hem vist anteriorment, aquesta correspon a l'ordinador com a eina, ja que aquest serveix al nen per millorar l'aprenentatge de conceptes.
Ara amb aquest programa estem fent una activitat que consisteix en fer un mapa conceptual amb la paraula Internet on a cada concepte l'hem de posar un hipervincle que enllaci amb la pàgina web que hem consultat per tal que els altres puguin veure l'explicació. També hem penjat l'activitat a la carpeta web.
Si voleu veure com és el CMap tools podeu entrar a la meva carpeta web.
Fins aviat!

dimecres, 19 de novembre del 2008

PROJECTE JCLIC: "Jocs educatius Primària"

Hola a tots!
Us vull comunicar que he penjat el meu projecte clic a la carpeta web. La veritat és que malgrat les possibles dificultats, n'he après molt d'aquest programa.
El projecte està dirigit a nens i nenes de Primària passant per tots els cicles. Per tant, hi ha diverses activitats sobre diferents nivells de dificultats però sempre respectant allò que tant els hi agrada als nens i amb què s'ho passen d'allò més bé: el joc. He volgut crear una sèrie d'activitats basades en l'explicació a l'aula a partir del joc i de l'entreteniment. Crec que és una manera de que els nens puguin aprendre, com diriem, "sense adonar-se'n".
El projecte té activitats diverses com: sopa de lletres, mots encreuats, activitats de relacionar conceptes amb anglès, puzzles...
Si voleu veure'l, premeu aquí.
Espero que us agradi

diumenge, 16 de novembre del 2008

CONFERÈNCIA TIC

El dimecres passat a les 11h la mestra Anna Pérez de l'Escola CEIP Drassanes, va realitzar una conferència sobre la utilització de les TIC a les escoles i la manera com aquesta influencia a la nostra societat. Per això primerament, va parlar sobre els diferents tipus web:
  • Web 1.0 Creada l'any 1996 amb la qual es podia transmetre informació des d'una web personal, fent que els altres només poguessin veure la informació posada i per tant actuessin com a receptors.

  • Web 2.0 Creada l'any 2006 on tothom pot crear contingut per comunicar utilitzant moltes eines com el Gmail, el Google, Youtube, Blocs...la qual suposa un canvi amb l'anterior perquè aquesta permet a més a més, compartir la informació amb els altres, fent-la pública i comentar-la.

Avui dia en el món educatiu, a nivell escolar, és molt important saber a quina societat estem per tal d'adaptar-nos a una realitat vinculada amb les TIC; hi ha ordinadors, Internet... i tot això l'utilitzen els nens. Per això, els mestres han de proposar noves activitats buscant nous mètodes per tal d'estar més a prop d'aquesta realitat que és la que els hi pertoca als alumnes i farà que aquests estiguin millor preparats per a aquesta societat actual. Per tant, els mestres han d'impulsar la utilització del bloc que és una eina personal i que alhora es pot compartir amb altres usuaris de blocs, creant així lligams entre aquestes persones (mestres i alumnes) on poden compartir informació, és a dir, on fan un ús educatiu dels blocs i on l'alumne és el protagonista.

Dins d'aquests blocs hi ha un apartat anomenat Bloglines on es pot apuntar els blocs que més interessen a l'usuari, fent més fàcil la recerca de la persona que es vol comentar.
Amb la utilització dels blocs tothom està vinculat i tots poden aprendre molt els uns dels altres. Però no només els alumnes són qui comparteixen els comentaris dels blocs, sinó que també els mestres i fins i tot altres escoles i pares formen
entre tots un bloc col·lectiu.

Així, treballar amb Internet suposa: treballar competències lingüístiques, treballar en xarxa, un aprenentatge compartit...

Personalment, crec que la conferència va ser interessant i útil en el sentit que ens va explicar els diferents usos dels blocs a l'escola com: poder compartir amb els altres les feines que els alumnes fan a l'aula. Aquest fet és molt fructífer i alhora enriquidor, ja que els altres alumnes o mestres poden comentar aquella feina de manera constructivista, fent que aprenguin els uns dels altres; sobretot em va agradar molt l'exemple que va posar sobre el comentari que un nen de 5è va fer a una nena de 2n sobre el seu escrit. Però també em va agradar la seva explicació, perquè em va fer reflexionar sobre la societat en la que vivim, en què els alumnes viuen constantment amb les Noves Tecnologies i que per tant, és imprescindible que tant nosaltres com a futurs mestres com els mestres presents, ens adaptem a aquesta realitat i poguem ensenyar-los altres recursos i fonts d'informació a través de les Noves Tecnologies.

dilluns, 10 de novembre del 2008

Pissara digital


Benvolguts a tots!

Avui a l'aula de NTAE els grups 1, 2, 3 i 4 hem estat treballant i descobrint els diferents usos de les pissarres digitals. Crec que és molt útil saber-ne perquè segurament quan siguem mestres aquestes ja estaran pràcticament instal·lades a totes les escoles i per això cal saber què és i quin profit se'n pot treure.

Aquestes estan connectades a un projector i a un ordinador i són una alternativa a les pissarres de guix, ja que ofereixen més avantatges, d'entre les quals podem citar que a la pissara digital es pot tant escriure i dibuixar a sobre amb el dit com fer ús del ratolí com si fos una PC normal.

També es caracteritzen principalment per poder fer tot igual que un ordinador però l'única diferència és que l'ordinador el pot veure un nombre molt reduït de persones i la pissarra digital tota una classe sencera, facilitant així la comoditat del mestre/a en el nostre cas.

Tenen un programa anomenat Smart Tech en el qual ja estan instal·lades diverses lliçons i temes de les diferents assignatures. Això fa que sigui molt més útil i eficaç tant pels mestres com pels alumnes ja que és una forma innovadora i fa que tots hi estiguin més atents.



diumenge, 9 de novembre del 2008

XTEC: una web educativa

Benvolguts de nou!
A partir de la informació que trobem al bloc de l'assignatura, he volgut fer una recerca sobre el tema XTEC: un espai web pensat en l'educació. N'he triat aquest perquè crec que pot resultar un tema força interessant per conèixer millor, ja que d'aquí no res serem mestres. Per tant a nosaltres com a "futurs mestres", ens pot servir per conèixer de més a prop aquesta eina que ens servirà per agafar algunes idees sobre temes interessants relacionats amb el món educatiu i sobretot per ensenyar-la als alumnes a utilitzar-la.
XTEC és una web educativa que està tant a l'abast dels mestres i professors com dels alumnes. Aquests darrers tenen o poden accedir a un apartat anomenat Edu365 on, segons l'etapa escolar en què estiguin ja sigui des d'Infantil fins a Batxillerat, [en el nostre cas Primària] els nens i nenes poden reforçar i ampliar assignatures d'una manera molt didàctica com són els jocs, per tal de fer l'estudi més entretingut i divertit ja que a més a més cal dir que per aprendre, utilitzen diferents materials com són l'ordinador i l'Internet. Així els mestres i professors aconsegueixen que es motivin i estudiïn alhora que s'ho passin d'allò més bé aprenent.
Així doncs el mestre aconsegueix 2 objectius:
  1. que el nen/a estudiï continguts i els reforci
  2. que el nen/a aprengui a fer ús de l'ordinador i de l'Internet

També la web està formada per diversos apartats educatius com JClic, Viquièdia, Edu365.cat, Edu3.cat, XTEC media... molt útils tant pels mestres com pels alumnes.

Ara ja veieu que aquest és un espai molt ampli i que comprèn molts camps educatius.

Fins aviat!

divendres, 7 de novembre del 2008

METÀFORES

Hola a tots i totes!

Durant aquesta setmana a l'aula de NTAE hem treballat i hem après les tres de les quatre metàfores que hi ha sobre l'aprenentatge dels nens i nenes a través de programes de l'ordinador. Aquestes són:


  • L'ordinador com a tutor mitjançant el programa JClic en què l'ordinador mostra unes preguntes prèviament realitzades pel mestre/a i l'alumne ha de contestar-les a través del joc; per això a l'ordinador l'anomenem tutor. Alhora hem après a crear-ne jocs entre d'altres molt interessants amb el JClic author.
  • L'ordinador com a laboratori el qual es basa en l'exposició d'un problema que l'alumne ha de resoldre i ha de buscar les possibles estratègies per poder-ho aconseguir i poder arribar al final del joc educatiu. Es realitza a través del dibuix mitjançant el programa CRAYON PHYSICS.

  • L'ordinador com a alumne a través del programa LOGO en què el nen o nena ja no ha de donar resposta a una sèrie de preguntes que l'ordinador li qüestiona, sinó que ara el nen/a passa a ser qui mana, el mestre. Així pot ser una bona manera que aquest se senti partícep del seu aprenentatge i pugui augmentar la seva autoestima. Aquest programa es basa principalment en treballar la geometria, la qual cosa pot ser una eina molt útil per a les matemàtiques. Es realitza mitjançant una tortuga que va fent allò que el nen/a li mana. Així doncs, l'alumne dóna ordres a l'ordinador i aquest respón realitzant-les.

D'aquests tres programes, personalment crec que el LOGO podria ser el més complicat pels alumnes i el més avorrit perquè tota l'estona s'ha de fer el mateix: donar ordres. I a més a més, la pantalla no canvia, sempre és la mateixa. En canvi, crec que el que seria més entretingut és el CRAYON, perquè hi ha diverses pantalles que el nen ha de passar per poder arribar al final.

També hem après a crear una carpeta web, molt útil per poder veure a través d'Internet els documents que els altres companys han penjat. També hi podem crear enllaços web.

Quin creieu que pot ser el programa educatiu més interessant dels tres que he esmentat?

Si voleu saber més sobre el JClic entreu a: http://clic.xtec.net/es/jclic/

dijous, 2 d’octubre del 2008

RETOC D'UNA IMATGE


Benvolguts un altre cop!
Aquesta fotografia és la que ens vam fer a la classe de NTAE l'altre dia, però com podeu veure està retocada. Això és perquè forma part d'una de les activitats proposades pel dia 8 d'octubre com a data límit d'entrega. Per tal de poder arribar a "jugar" amb la imatge, he hagut de difuminar-la una mica tot utilitzant el mètode gaussià per tal que quedés menys pixelada. També he escollit l'opció d'estripar el paper i he afegit una llum al costat esquerre. Finalment, he canviat l'espai de memòria ocupant 7Kb i he fet el mateix amb els píxels de la foto, la qual, actualment té 175:220 perquè així ocupi menys espai a l'arxiu.
Espero que us agradi,
*CaRLa* :)

DIGITALITZACIÓ


Hola a tothom!

Avui m'agradaria parlar-vos del tema que vam tractar l'altre dia sobre la digitalització. No em vull estendre gaire per tal que pugui ser més clar i precís per a tothom.

S'entén per digitalització una operació mitjançant la qual es converteix una imatge en una sèrie de còdigs binaris, que ja vam parlar que eren 0 i 1, que representen cadascun dels punts de la seva estructura i que d'aquesta manera, pot ser emmagatzemada a l'ordinador. Així doncs, és la conversió d'una imatge analògica en un conjunt de valors numèrics digitals. Els dispositius característics per aquesta operació són: els escàners, les vidocàmeres...En aquests casos, la informació rebuda arriba a la memòria de l'ordinador i es va utilitzant després pel tractament i la sortida.


dijous, 25 de setembre del 2008

Jo com a usuària de les TIC

Benvolguts!

Primerament em presento: Em dic Carla Julià, tinc 18 anys i visc a Terrassa des de fa un any. Aquest any curso 1r de Magisteri d'Anglès a la facultat Blanquerna.
Tots sabem que en qüestió de res, la tecnologia ha avançat, avança i avançarà a passos agegantats; només cal posar la mirada enrrere i veure que fa relativament poc no existien els ordinadors i quan van començar, només se'ls podien comprar les persones més adinerades. En canvi, ara veiem que pràcticament tothom en té un o pot disposar-ne d'un a qualsevol lloc. Però les TIC no només han canviat pels ordinadors, també ho veiem reflectit en l'evolució dels videos de cinta VHS que han estat pràcticament substituïts pels DVD, millorant així la qualitat d'imatge i de so, entre d'altres. També avui dia tenim les pantalles planes dels ordinadors i de les televisions creant una revolució per adquirir-les el més aviat possible. Ara veiem que molta gent vol tenir una pantalla plana sobretot de les televisions i quan més polzades tingui millor. I com no, parlar de les càmeres digitals que han revolucionat a tothom pel fet que es poden veure les fotos i esborrar-les al moment.
Totes aquestes innovacions de les tecnologies suposen grans canvis i una millor qualitat de vida pel món desenvolupat. Així mateix, hi ha persones que les dominen molt i en canvi, hi ha d'altres que no tant. Personalment, jo em considero una persona no del tot experta en l'ús d'aquestes, tot i que he viscut amb alguna d'elles des que tenia 8 anys en què vaig tenir el meu primer ordinador, (encara m'enrecordo era un Windows 95), però tot i que no ho sigui, m'intento defendre bastant bé i m'agrada saber-ne i aprendre cada dia una mica. La veritat és que jo pensava en un principi que aquesta assignatura anava a ser com a l'escola on aprenies programes com el Word, el Power, etc. però pel que estic veient va molt més enllà. Només cal veure-ho amb la realització que hem fet d'un bloc de treball personal. Jo pensava que els blocs no els podia crear tothom, que era per un grup reduït de persones expertes, per tant mai havia tingut un. Val a dir, que m'he adonat que tothom podem crear-ne un i que podem aportar i compartir, amb els nostres comentaris, moltes idees i aficions als altres i això m'agrada.

Espero poder compartir tot això amb vosaltres. Fins un altre!